Siirry sisältöön

Hanna Kivelä

Minun Katumani -sarja kertoo erilaisista ihmisistä ja heidän henkilökohtaisesta suhteestaan pieneen järveemme. Järveen, jolla on myös oma vaiherikas historiansa. Katuman ystävät tulevat läheltä ja kaukaa.

 

1. Mikä on ensimmäisin muistosi Katumajärvestämme?

Muisto on edelleen kirkkaana mielessä, koska saavuin Katumalle vieraisille vuonna 1998 ensimmäisen kerran silloisen poikaystäväni, nykyisen mieheni ja lasteni isän isovanhempien luokse. Katuma pilkotti Honkapirtin, vuonna 1938 rakennetun hirsihuvilan ikkunoista. Katselimme yhdessä vanhaa huvilaa jo ”silläsilmällä” koska oli ollut jo puhetta, että jonain päivänä tulemme tänne asumaan. Isovanhemmat kertoivat, että järvi on puhdas, kalaisa ja että järven ympärillä asuvilla on hyvä henki. Metsä ja luonto ovat hyvin läsnä, vaikka kaupunkiin ei ole pitkä matka.

2. Minkälainen suhde Sinulla on tähän järveen, joka sijaitsee keskellä kaupunkia?

Koen olevani etuoikeutettu, koska saan asuna tämän järven rannalla. Järvi on minulle ja koko perheellemme valtava energian lähde. Talvisin Katuma antaa meille talviurheiluviihdettä suksilla, pulkalla ja luistimilla. Kesäaikaan sieltä saa energiaa varhaisilla aamu-uinneilla ennen lähtöä töihin Helsinkiin, Lontooseen - tai milloin mihinkin.

3. Milloin järvemme on Sinusta kauneimmillaan?

Kyllä se ehdottomasti on aurinkoinen ja tyyni kesäaamu, kun kahvikuppi kädessä astelee rantasaunalle kuulemaan, kuinka Katuman linnut laulavat. Ranta vetää puoleensa ja aina se on yhtä voimakas elämys. Järvi keskellä kaupunkia on keidas, vaikka moottoritielle autolla on 4 minuutin ajomatka.

4. Mistä olet huolestunut Katuman puolesta?

Toivon, että jokainen Katumalla liikkuja ja asuja tiedostaa, kuinka arvokas ja mahtuva on tämä puhdas järvemme. Siitä on osattu pitää aikojen saatossa jo hyvää huolta, koska suojeluyhdistys on ollut aikaansa edellä. Me saamme nauttia yhdistyksen jäsenten pitkäjänteisestä työstä. Mutta jokaisen Katuman rannoilla asuvan tulee huolehtia, että yhteisestä etupihastamme pidetään hyvää huolta. Katuma on yhteinen asiamme ja vaatii jokaisen sen rannoilla ja vesillä viihtyvän erityishuomion nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Järvemme puhtaus ei ole tässä ajassa itsestäänselvyys.

5. Mitä toivot järvellemme?

Ehkäpä jonkinlaista yhteisöllisyyttä - meille täällä rantojen äärellä asuville. Järvi mahdollistaa nyt jo monipuolisen lintukannan ja sitä on suojeltu liialliselta kuormitukselta, moottoreilta ja rakentamiselta. Mutta kyllä se ihmisiä kestää, kunhan sitä osataan kunnioittaa ja hoitaa yhdessä. On myös hienoa, että suojeluyhdistyksen lisäksi kaupunki on ollut tukemassa kaislojen niittoa ja kalastusyhdistys huolehtii roskakalastuksesta. Toivon, että jokainen kantaa nyt ja tulevaisuudessakin myös yksilönä vastuun Katuman puhtaudesta ja rauhasta!

Hanna Kivelä on toiminut Katumajärven suojeluyhdistyksen hallituksessa vuoteen 2016 asti. Taustaltaan hän on diplomi-insinööri ja MBA, joka on asunut Katuman rannalla vuodesta 2011 lähtien. Päivätyönsä hän tekee digitaalisen liiketoiminnan johtotehtävissä kotimaassa ja kansainvälisesti, ja lisäksi hän toimii mm. muutaman yrityksen hallituksessa. Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.