Siirry sisältöön

Lars Krogius

Minun Katumani- sarja kertoo erilaisista ihmisistä ja heidän henkilökohtaisesta suhteestaan pieneen järveemme. Järveen, jolla on myös oma vaiherikas historiansa. Katuman ystävät tulevat läheltä ja kaukaa, nyt suhdettaan järveemme kertoo Lars Krogius, Katisten Kartanon "vanhaisäntä."

  1. Mikä on ensimmäinen muistosi Katumajärvestämme?
    Muistan niin hyvin, kun vanhempieni kanssa tulimme Helsingistä tervehtimään äitini veljeä, siis enoani, silloista Katisten Kartanon omistajaa Erik Grenmannia. Sisareni Benitan kanssa halusimme mennä aina uimaan Katumajärveen ja siihen aikaan uimaan pääsikin suoraan Kartanolta. Edustalla oli Pihlajasaari- niminen järven niemeke ja sen rannassa oli pieni uimahuone.
  2. Minkälainen suhde Sinulla on tähän järveen, joka sijaitsee keskellä kaupunkia?
    Siitä on kehittynyt hyvin kaunis ja läheinen suhde. Erityisesti muistan Finlandia-hiihto tapahtumat, kun yhteislähtö tapahtui aivan tästä Pokrin edestä. Itse osallistuin Finlandia-hiihtoon viisi kertaa, ensimmäinen kerta oli vuonna 1978. Oli mahtavaa kävellä pihalta rantaan sukset kainalossa ja aloittaa 75 km matka Lahteen. Muistan edelleenkin, kuinka upea tunne oli lähteä matkaan 13.000 osanottajan kanssa ja jakaa tuo talvinen hiihtokokemus yhdessä.
  3. Milloin järvemme on Sinusta kauneimmillaan?
    Järvi on satumaisen kaunis elokuun lämpiminä ja peilityyninä iltoina.  Kun yhdeksän ja kymmenen aikoihin alkaa hämärtää ja täysikuu nousee Idän suunnasta ja valaisee järven pintaa. Luonto on silloin niin kypsä ja pehmeä.
  4. Mistä olet huolestunut Katumamme puolesta?
    Veden laadusta luonnollisesti, että järvi säilyisi puhtaana tulevaisuudessakin. Saasteet ja levät lisääntyivät asuttamisen myötä, siksi Suojeluyhdistys tekee erittäin arvokasta työtä järven puhtauden ja luonnon eteen. On elintärkeää, että jokainen, niin rannan asukas kuin kaupunkilainen pitää järvestä huolta ja kantaa yhteisen vastuun.
  5. Mitä toivot järvellemme?
    Luonnollisesti pitkää ikää, jotta sukupolvet voivat tulevaisuudessakin nauttia järven puhtaudesta ja nauttia aamu-uinnista raikkaassa ja kirkkaassa Katumajärvessä. Järvi ei kestä mielestäni enempää kuormitusta esimerkiksi ranta-rakentamisen muodossa.

Katisten Kartano on 1860 -luvulta ja se omistaa myös ranta-alueita Katumajärvellä. Lars Korgius rakennutti vuonna 1989 Tawast Golf kentän kartanon viljelysmaille ja nykyinen Golf Klubi oli aikoinaan Kartanon työhevosten tallirakennus.