Siirry sisältöön

Jorma Laaksonen

Minun Katumani -sarja kertoo erilaisista ihmisistä ja heidän henkilökohtaisesta suhteestaan pieneen järveemme. Järveen, jolla on myös oma vaiherikas historiansa. Katuman ystävät tulevat läheltä ja kaukaa. 

Ensimmäisenä mietteitään järvestä kertoo Katumajärven suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Laaksonen.

1. Mikä on ensimmäisin muistosi Katumajärvestämme?
Kyllä se on luisteluretket Isän ja Äidin kanssa Katumajärven jäällä vuonna 1961. Kesämökkimme valmistui sen rannalle vuonna 1962 ja siitä asti olen viettänyt kaikki kesäni Katumalla. Viimeiset vuodet olen asunut jo puolet vuodesta siellä.

2. Minkälainen suhde Sinulla on tähän järveen, joka sijaitsee keskellä kaupunkia?
Minulla on hyvin vahva tunneside tähän seutuun ja tietysti Katumaan, joka on hyvin rauhallinen ja luonnonkaunis keskustan järvi. Puoli vuosisataa olen katsellut sen vuodenaikojen vaihtelua. Aikoinaan ilmaisin hauskasti, että asun maalla, pienessä kunnassa mutta kesäasuntoni on kaupungissa,jossa Katuvalot ulottuvat milein pihaan asti.

3. Milloin järvemme on Sinusta kauneimmillaan?
Ainahan se on kaunis, mutta minua järvi puhuttelee erityisesti keväällä, kun se on vapautunut jääpeitosta ja luonto alkaa pikkuhiljaa herätä sen rannoilla. Linnut ja ihmiset saapuvat.

4. Mistä olet huolestunut Katuman puolesta?
Olen yleensäkin huolestunut järvien elintilasta ja siitä, löytyykö tulevaisuudessa ihmisiä, jotka ovat valmiita suojelemaan vesistöjä seuraaville sukupolville. Meidän Katumamme on säilynyt ja selvinnyt lähes luonnontilassa koko Hämeenlinnan pitkän historian ajan. Annetaanhan sille oikeus tulevaisuudessakin säilyä samanlaisena!

5. Mitä toivot järvellemme?
Pitkää ikää - että se säilyisi rauhoitettuna ja muuttumattomana nk. pyhänä paikkana järven lukuisille, myös harvinaisemmille vesi- ja muuttolinnuille  kuin myös sen ympärillä asustaville kaupunkilaisille levähdyspaikkana. Toivon, että nykyajan uudistuksia ei käytettäisi väärin. Vuosien aikana tehdyt viisaat päätökset ovat monin tavoin rauhoittaneet kaupunkijärveämme; kuten talvilentokentän lakkauttaminen, jäärata-ajot, moottorikielto sekä Finlandia-hiihdon aloituksen siirtämineni toisaalle. 15 000 ihmistä huoltajineen toivat mukanaan myös roskaa.

"Minun Katumani on minulle ainutlaatuinen ilonantaja ja  on tärkeä osa elämääni.  Suvussamme jo neljäs sukupolvi saa nauttia sen ihanuudesta. Katuman rannoilla kohtaa järven ystäviä; aina uusia sekä lukuisia vanhoja vuosien takaa. Järvi yhdistää meitä kaikkia. Sen luonto on lumonnut meidät kauneudellaan."