Hyvin hoidettuna kuivakäymälä on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Kuivakäymälämalleja on tarjolla sekä vakituisiin että vapaa-ajan asuntoihin. On huomattava, että kompostoituminen vaatii sopivan lämpötilan, seosaineen ja kosteuden. Käymälämallista riippuen neste joko haihdutetaan, imeytetään seosaineeseen tai kerätään erilleen. Käymälän huoltoon kuuluu seosaineen lisäys ja käymälän tyhjennys 1-12 kertaa vuodessa. Lisäksi jälkikompostoinnista on huolehdittava.
Ulkokuivakäymälän voi sijoittaa joko erilliseen omaan rakennukseen tai ulkorakennuksen yhteyteen. On hyvä huolehtia, että joko huonetilasta tai mieluummin ulosteastiasta on ilmastointiputki ulos. Kuivikkeille on oltava tilaa ja ne on sijoitettava niin, että käyttö on helppoa ja miellyttävää. Muuten jätteiden peittäminen unohtuu, kompostoituminen loppuu ja tilalle tulevat hajuongelmat. Liiallinen neste tuo myös hajut tullessaan. Kuivakäymälän alusastiaan voi tehdä reikiä ja asettaa tämän astian turpeella täytetyn tiiviin kaukalon päälle. Tällöin ylijäämävirtsa imeytyy ja osin haihtuu. Haihdutusallas tulee suojata sateelta, ja käytetty turve tulee kompostoida ennen uusiokäyttöä.
Käymäläjätteiden hyötykäyttö tulee olla aina tavoitteena. Käymälän alusastia tyhjennetään lehtikompostiin ja peitetään huolella, mistä seuraavana keväänä voikin ottaa pihan kukkamaalle ravinteikasta kompostimultaa. Se tulee sekoittaa huolella maa-aineksen kanssa, muutoin kasvit saattavat kärsiä yliannoksesta.
Kesämökin kuivakäymälät ja pesuvedet - opas