Siirry sisältöön

Katumajärven jäätilanteen havainnointi

Nyt kun Katumajärvi on saanut jääpeitteen, on hyvä aika korostaa erityistä varovaisuutta jäällä liikkumisessa.

Suojeluyhdistys haluaa osaltaan edistää turvallista jäällä liikkumista ja on aloittanut seuraamaan jään paksuutta pääasiassa yhdistyksen Idänpään havaintopaikalla. Havainnot jääpeitteestä ja sen paksuudesta tallennetaan Katumajärvibarometriin, josta ne ovat luettavissa. Pääset barometriin tästä: Katujärvibarometri

Suojeluyhdistys kannustaa ranta-asukkaita tekemään omia mittauksia ja tallentamaan ne Katumajärvibarometriin. Tallennusohjeet jäähavaintojen tekemiseen ja tulosten tallentamiseen löytyvät järvibarometrista.

Katumajärven rannalla koko ikänsä asunut Pekka Lunnikivi on tehnyt vuosien saatossa jään paksuudesta havaintoja niistä paikoista, joissa jää on heikompaa varsinkin alku- ja lopputalvesta sekä niistä paikoista, joita on syytä varoa koko talven ajan.

Pekan havainnoista on tehty kartta, johon on merkitty paikat, joista on tehty havaintoja normaalia heikommasta jäästä ja joita on siten syytä varoa. Erityisesti on syytä välttää liikkumista koko talven ajan Myllyjoen suistoalueella sekä vastarannalla sijaitsevan Kutalanjoen suualueella.

Tarkat sijaintipaikat näet Katumajärvibarometrista.

Suojeluyhdistys korostaa, että karttaan ON MERKITTY VAIN TIEDOSSA OLEVAT PAIKAT, joista on tehty vuosien saatossa havaintoja heikosta jäästä. Karttaan EI PIDÄ TÄYSIN LUOTTAA, vaan jokaisen jäällä liikkujan on syytä muistaa, että olosuhteet vaihtelevat ja heikkoa jäätä voi olla eri puolilla järveä.

Suojeluyhdistys toivoo jäällä liikkujilta havaintoja mahdollisista heikon jään paikoista, joista sitten voidaan varoittaa muita jäällä liikkujia ja lisätä kartalle. Havainnot pyydämme lähettämään sähköpostilla osoitteeseen katumajarvi (a) gmail.com.